Nattens skuggor och vindens tystnad
Kanske var det något i universitetslärarnas röster, en svag ton av oro, när Azzedine för första gången hörde om oroligheterna. Ljuset från Kungliga Tekniska Högskolans bibliotek, skiftande mellan dagens strålande sol och den dunkla kraften hos de sena nattens studielampor, spelade på hans ansikte, men den unge ingenjörsstudenten förblev huvudsakligen fokuserad på hans studier, hans värld befolkat av kretskort, integralkalkyler, och en ständig längtan efter att förstå. Hans var en värld av lösningar, inte problem.
Så kom upproret. Något som hade funnits bara i bakgrunden, på nyheterna, i de förbipasserandes bekymrade samtal, blev plötsligt förverkligat. Oroligheterna överskred sina gränser, föll över staden som ett moln av ovisshet och rädsla. Azzedine, vars värld hittills hade varit en stillsam tillvaro av universitetsstudier och militära drömmar, hittade sig själv i skuggan av detta växande mörker.
När situationen förvärrades, blev hans roll i Hemvärnet mer än en hobby. Det blev en plikt, ett behov. Han märkte förändringen. Den trygga tillvaron gav plats för nätter på gatorna, övervakning av mörka hörn, ständig vaksamhet mot okända faror.
Tillkännagivandet av Kalifatet skapade en skarp klyfta i den militära gemenskapen han varit en del av. Som muslim fann han sig själv på en knivsegg, en linje draget i sanden. Att vända vapen mot sina egna, hans bröder och systrar, var något han inte kunde förmäla sig att göra. Och han var inte ensam. Ett halvt regemente, män och kvinnor han känt, kämpat med, delat drömmar med, följde hans beslut. De gick över till Kalifatet, bytte uniform, men behöll deras beslutsamhet och sina vapen.
Tiden sträckte sig, kriget blev en del av vardagen, och Azzedine fann sig själv på en väg han aldrig kunde ha föreställt sig. Hans talang som prickskytt, en gång bara en hobby, blev nu hans livlina. Varje skott, varje nedlagt mål var en påminnelse om det val han gjort.
Och Azzedine blev mer än bara en prickskytt. Han blev en lärare, en mentor till Kalifatets soldater, med hans tekniska bakgrund från universitetet som en tillgång i krigets hårda verklighet. Hans kunskap, hans tålamod, hans förmåga att hitta den exakta punkten mellan andetag och avfyring, gjorde honom till en legend. Men den sanna belöningen fanns i de unga ansikten han formade, de soldater han tränade, de liv han påverkade. De var inte bara prickskyttar, de var hans förlängda armar, hans ögon på slagfältet. Hans beslutsamhet, hans vilja att skydda de han såg som hans folk, pulserade genom varje skott de tog, varje liv de räddade. En av dessa var Iqbal, en ung pakistanier på blott 20 år, som kom till Al-Scania med drömmar om en ny framtid i det nybildade kalifatet.
Det var i ljudet av en berättarröst från en reklamfilm, med bilder av häftig action, hög levnadsstandard och vänliga ansikten, som Iqbal först fann sina drömmar få form. Skild från sin verklighet som en fattig fåraherdepojke i Pakistan fanns denna sprudlande vision av Kalifatet Al-Scania, en plats där muslimska bröder och systrar byggde en ny framtid, ett land där allt var möjligt. Det nya Andalusien, den blänkande juvelen i islams mäktiga krona. Det var så Kalifatet Al-Scania beskrevs i reklamen riktad mot den muslimska världen.
I en av reklamfilmerna så förekom en man, en trogen muslim med ett fattigt liv, lik honom men starkare, modigare – det var en man som lyckades ta sig från sin fattiga tillvaro, flyga över kontinenter, och bli en hjälte. Iqbal såg denna man i reklamen, stolt med militära dekorationer och närhet till Allah, med en vacker stor villa i Limhamn, två blonda blåögda fruar, en glänsande bil, och barn som omringade honom med skratt och kärlek, ivrigt uppassade av familjens unga shahira. Det var en dröm, en bild som talade rakt in i Iqbals hjärta. Han skulle också lyckas. Han skulle ha allt det där.
Så, med besparingar i fickan och ett lån från sin familj, tog Iqbal det drastiska steget. Han köpte en flygbiljett, lämnade sitt hem, och landade efter flera dygn på Malmö flygplats. Men drömmen om att bli mottagen med hyllningar och blommor förblev just det, en dröm. Istället möttes han av bistra ansikten och ingen hyllande mottagning, alltså långt ifrån den glättiga bilden han hade i sitt huvud.
Trots allt var Iqbal en i mängden av alla de hoppfulla själar från hela världen som hade hörsammat Kalifatets kall, och trots att mottagandet var långt ifrån vad han hade förväntat sig, fann han snabbt sin plats. Efter att ha genomgått en intensiv militärutbildning, befann sig Iqbal på slagfältet, blickande genom sin kikare, spanande på fienden och rapporterande till en man vars rykte sträckte sig långt utöver hans egen sfär.
Det var under Azzedines vingar som Iqbal fann sin roll, sin betydelse. Med Azzedine som sin mentor, lärde han sig att observera, att navigera, att smyga och att förstå slagfältets skiftande dynamik. Azzedine lärde honom att varje andetag, varje rörelse, varje skugga kunde vara skillnaden mellan liv och död, att Iqbal skulle gömma sig i skuggorna och vinden skulle dölja ljudet av hans smygande . Deras samarbete var som en symfoni, en dans som skapade ett eko i det oroliga landet.
Under dessa omständigheter blev Iqbal en ovärderlig del av Azzedines team, deras ögon och öron på slagfältet, och tillsammans blev de mer effektiva, mer sammanlänkade. Trots att han kanske inte var den hjälte som han först hade sett i reklamfilmerna, var Iqbal inte längre bara en fåraherdepojke från Pakistan. Han var en del av något större, något viktigt, och det fyllde hans hjärta med stolthet och bestämdhet. Han var en krigare, inte bara i fysisk mening, utan också i sitt hjärta, i hans ande. Han var en drömmarnas förkämpe och drömmen skulle bli hans verklighet så småningom, det var han helt säker på.
Även om solen sakta försvann bortom horisonten och natten började göra sin entré över Växjö, var det för Iqbal fortfarande dag. Inbäddad i skuggorna, hans kamouflage nästan omöjlig att skilja från den omgivande vegetationen, var han en skugga bland skuggor. Varje rörelse han gjorde var måttlig och varsam, en dans som liknade ett blad som föll från ett träd snarare än en människas rörelse. Hans ögon, vana vid mörkret, skannade omgivningarna, sökte efter avvikelser, anomalier. Mörners väg delade Växjö i två, en del kontrollerad av Kalifatet, den andra delen kontrollerad av Gardet. Iqbal rörde sig försiktigt mellan bråten, längst med husväggarna, och han tog sig upp ibland på tak på de ödelagda hus som låg på Kalifatets sida för att få en bättre översikt över området.
Det var en utmaning, ett tålmodighetsprov. Efter timmar av väntan, efter att ha observerat livet på andra sidan av denna delade stad, fick Iqbal syn på honom i sin kikare – vaktposten. En enkel vaktpost, utmärkt bara genom sin orubbliga position, en skarpt fokuserade blick, hans vakande ögon över Växjö.
Vaktposten var placerad precis på andra sidan gatan, på gränsen till den icke-muslimska delen av staden, en linje som skar genom hjärtat av denna splittrade stad. Genom att observera honom, räkna hans andetag, notera hans rutiner, kunde Iqbal beräkna den perfekta tiden att slå till. Försiktigt skickade han sin rapport över radion till Azzedine, som var positionerad någonstans i skuggorna, väntande.
Azzedines vapen var ett väldigt välvårdat och polerat gevär med små anpassningar här och var. Det var en Sako TRG-22, ett finsktillverkat prickskyttegevär, kalibern i det kraftfulla .308 Winchester. Det finska hantverket bakom TRG-22 var tydligt i dess robusta men sofistikerade design., geväret var känt för sin balans och precisionsförmåga. Den friflytande pipan garanterade stabilitet och konsistens vid varje skott och den långa ljuddämparen både dämpade skott och mynningsflamma för att inte röja Azzedines position när han sköt.
Med rapporten från Iqbal drog Azzedine ett djupt andetag och förberedde sig för skottet. Han hade bara en chans, bara ett ögonblick där allt behövde vara perfekt. Hans andetag blev långsammare, hans hjärtslag dunkade i takt med hans koncentration. När hans öga såg genom kikarsiktet, förvandlades världen till en tunnel, med vaktposten i slutet. En ”svennegris”, tänkte Azzedine, ögonblicket därefter så lät han det finstämda trycket från sin pekfinger dra på avtryckaren. Geväret gjorde vad det var skapat för att göra. Ekot av det dova dämpade skottet studsade mellan de övergivna byggnaderna och ljudets ekande ebbade snabbt ut i natten. Och där, på andra sidan gatan, segnade vaktposten ner, träffad av den kraftiga kulan. Iqbal, tittande i kikaren från skuggorna, han såg att deras uppdrag hade lyckats. Skuggorna svalde honom återigen när han smög tillbaka, lämnande nattens stillhet efter sig.